Dnes vaříme “Holubce”
Ano, skutečně název pochází od slova Holub, kterého mohou tyto drobné závitky vzdáleně připomínat, mají být tak stejně jako on symbolem míru.
I proto je lze nalézt na slavnostních tabulích mnoha států. Při hledání pravého původu lze narazit na první zmínky už ve staré Číně, jsou však také tradičním pokrmem mnoha slovanských států. V Rumunsku se například na Štědrý večer plní Holubky mletým vepřovým masem s karamelizovanou cibulí. Na Ukrajině chudí lidé do zelného listu plnili nastrouhané brambory se smaženou cibulí, nebo na místo brambor použili kukuřičnou mouku. Tak či tak si tento pokrm jistě zamilujete a my věříme, že od dnešního dne se nezřídka objeví i na vašem stole.
Co budete potřebovat
- 1 ks bílé hlávkové zelí
- 500 g mletého masa (hovězí a vepřové nebo dle chuti)
- 500 g jasmínové rýže
- 1 ks mrkev nastrouháme
- 1 ks cibule nakrájíme nadrobno
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- sůl a pepř dle chuti
A jak na to?
Nejdříve si připravte listy z hlávkového zelí, spařte je vařící vodou a nechte okapat.
Směs připravíte tak, že si orestujete cibuli dozlatova, přidáte nastrouhanou mrkev. Do mísy pak vložíme spařenou rýži se syrovým masem a přidáme směs a koření. Vše dobře promícháme a plníme závitky. Na dno hrnce si naskládáme část listů, pak naplníme hrnec závitky, které skládáme těsně vedle sebe. Nakonec můžeme přiklopit zelnými listy. Vše zalijeme osolenou vodou s protlakem, tak do poloviny hrnce.
Doba přípravy 30 -45 minut podle množství závitků. Podáváme jen tak, nebo se smetanovo – rajčatovou omáčkou. Fantazii se meze nekladou.
Vypadá to skvěle
Věříme, že se vám recept povedl a také, že bude chutnat. Tento a mnoho dalšího ochutnáte v naší restauraci, stačí jen sledovat aktuální nabídky nebo speciální či degustační menu. Sledujte nás také na Instagramu nebo Facebooku, ať už nepropásnete žádný z našich receptů.