Vareniky

Na začátek postního období uvaříme “Vareniky”

Dnes je Popeleční středa, kterou se počíná čtyřiceti denní půst a končí se s ní Masopust. Abyste věděli, že půstu není třeba se bát, chtěli bychom s vámi sdílet jeden ověřený recept, který často zařazujeme na naše speciální nabídky. V tomto období s ním neuděláte chybu.

Varenyky (z ukrajinského вареники) nebo častěji psáno „vareniky“ jsou bezesporu jedním z ukrajinských národních jídel. Můžete je znát také jako pirohy či pelmeně, které jsou však častěji masové. Jsou to vlastně nadívané těstovinové taštičky. Mívají různé tvary, ale nejčastěji je uvidíte ve tvaru čtverce nebo půlměsíce. Náplním se meze nekladou, ale asi nejčastější variantou jsou vareniky plněné bramborami, masem nebo zelím. Lze je však ochutnat i na sladko plněné tvarohem, ovocem a přelívané máslem, kysanou smetanou nebo sypané cukrem.

Co budete potřebovat

  • 1 500 g hladké mouky
  • 250 ml horké vody
  • 1/2 lžičky soli
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 4 uvařené brambory
  • máslo
  • cibule
  • mletý pepř
  • zakysaná smetana

A jak na to?

Mouka se solí se promíchá ve velké míse, pak se přilije olej, a nakonec horká voda. Ze směsi se vypracuje hladké těsto, které musí před samotnou výrobou taštiček chvíli vychladnout asi 5 – 10 minut.

Zatímco těsto chladne, si uvařené brambory rozšťoucháme. Na pánvi orestujeme cibulku na oleji, přidáme brambory a dle chuti osolíme a opepříme, do směsi lze například přidat i sladkou papriku. Až se vše spojí, odstavíme a necháme krátce zchladnout.

Těsto vyválíme do tenkého plátu asi 3mm a vykrajujeme skleničkou kolečka, můžeme také rádýlkem vykrájet čtverce, tvarům se meze nekladou, pouze je třeba dobře přitisknout kraje k sobě, aby se při vaření nerozbalily.

Do vzniklých dílků balíme bramborovou směs. Hotové taštičky vložíme do vroucí osolené vody a vaříme dle velikosti 8 – 10 minut.

Ihned po vyndání je servírujeme na talíř, můžeme přelévat máslem, kysanou smetanou a zdobit například restovanou cibulkou, petrželí, libečkem. Chutím se meze nekladou.

Restaurace | recepty| vareniky| Harmony Javorník

Vypadá to skvěle

Pevně doufáme, že tento recept vám poskytne inspiraci na pokrm nejen na postní období. Tento recept a mnoho dalším můžete ochutnat v naší restauraci, stačí jen sledovat aktuální nabídky nebo speciální či degustační menu. Sledujte nás také na Instagramu nebo Facebooku, ať už nepropásněte žádný z našich kulinářských tipů.

Sdílet:

Další recepty:

Holubce

Dnes vaříme “Holubce” Ano, skutečně název pochází od slova Holub, kterého mohou tyto drobné závitky vzdáleně připomínat, mají být tak stejně jako on symbolem míru. 

Nenechte si nic ujít

Vaše poptávka byla odeslána

Vaše poptávka byla odeslána.