Co budete potřebovat

  • 300 g Uzeného masa
  • 500g brambor
  • 400 g čerstvého zelí
  • 200 g tuku
  • 50 g vepřového sádlavepřového sádla
  • 1 ks řepy
  • 1 ks mrkve
  • 1 ks petržele
  • 1 ks cibule
  • 4 ks stroužky česneku
  • 5 ks čerstvých rajčat
  • 1 lžíce mouky
  • 1 lžíce cukru
  • 1/2 sklenice smetany
  • šťáva z poloviny citronu
  • kadeřavá petrželka
  • mletý pepř
  • červená paprika
  • bobkový list
  • Na pampušky:
  • 80 g kvasu na česnekovou zálivku
  • 20 g cukru
  • 30 g rostlinného oleje
  • 10 g droždí
  • 3 ks stroužky česneku
  • 3/4 skleničky mléka

A jak na to?

Tento recept popisuje přípravu boršče a pampušek s česnekovou zálivkou. Boršč je tradiční ukrajinské jídlo, které se připravuje z řepy, zelí, brambor, cibule, kořenové zeleniny a masa. Pampušky jsou druh nasládlého pečiva, které se často podávají s borščem. Lze je ale použít jako doplněk k jiným pokrmům.

Postup přípravy boršče:

Maso vaříme, dokud není měkké.

Očištěnou a umytou řepu nakrájíme na nudličky, posypeme solí a citronovou šťávou a vložíme do kastrolu nebo hluboké pánve. Přidáme tuk sebraný z masného vývaru, rajčatový protlak, cukr a dusíme do poloměkka. Kořenovou zeleninu a cibuli nakrájíme na nudličky a propasírujeme s tukem.

Vývar scedíme a přidáme na kousky nakrájené brambory. Přivedeme do varu a přidáme na nudličky nakrájené čerstvé zelí. Vaříme 10–15 minut. Přidáme pasírovanou zeleninu, moučnou zavářku, papriku nakrájenou na nudličky, koření a dovaříme. Hotový boršč zahustíme sádlem s utřeným česnekem a petrželkou. Přivedeme do varu a odstavíme na 20–25 minut. Podáváme se smetanou, masem a zelenou natí.

Postup přípravy pampušek:

V teplém mléce necháme vzejít droždí, sůl, cukr a rostlinný olej. Přidáme mouku a vypracujeme těsto. Necháme těsto kynout. Vykynuté těsto rozdělíme na kousky asi o váze 25 g a vyválíme kuličky. Naklademe je na plech vytřený olejem a necháme ještě chvíli kynout. Pečeme při teplotě 180–210 °C.

Postup přípravy česnekové zálivky:

Do utřeného česneku přidáme sůl, rostlinný olej a kvas. Všechno rovnoměrně promícháme. Touto zálivkou poléváme čerstvě upečené pampušky. Pampušky se servírují horké.