Otevírací doba Po – Čt 11:00-21:00, Pá – So 11:00-23:00, Ne 11:00 – 20:00 

Ukrajinský boršč s pampuškami

Co budete potřebovat

  • 300 g Uzeného masa
  • 500g brambor
  • 400 g čerstvého zelí
  • 200 g tuku
  • 50 g vepřového sádlavepřového sádla
  • 1 ks řepy
  • 1 ks mrkve
  • 1 ks petržele
  • 1 ks cibule
  • 4 ks stroužky česneku
  • 5 ks čerstvých rajčat
  • 1 lžíce mouky
  • 1 lžíce cukru
  • 1/2 sklenice smetany
  • šťáva z poloviny citronu
  • kadeřavá petrželka
  • mletý pepř
  • červená paprika
  • bobkový list
  • Na pampušky:
  • 80 g kvasu na česnekovou zálivku
  • 20 g cukru
  • 30 g rostlinného oleje
  • 10 g droždí
  • 3 ks stroužky česneku
  • 3/4 skleničky mléka

A jak na to?

Tento recept popisuje přípravu boršče a pampušek s česnekovou zálivkou. Boršč je tradiční ukrajinské jídlo, které se připravuje z řepy, zelí, brambor, cibule, kořenové zeleniny a masa. Pampušky jsou druh nasládlého pečiva, které se často podávají s borščem. Lze je ale použít jako doplněk k jiným pokrmům.

Postup přípravy boršče:

Maso vaříme, dokud není měkké.

Očištěnou a umytou řepu nakrájíme na nudličky, posypeme solí a citronovou šťávou a vložíme do kastrolu nebo hluboké pánve. Přidáme tuk sebraný z masného vývaru, rajčatový protlak, cukr a dusíme do poloměkka. Kořenovou zeleninu a cibuli nakrájíme na nudličky a propasírujeme s tukem.

Vývar scedíme a přidáme na kousky nakrájené brambory. Přivedeme do varu a přidáme na nudličky nakrájené čerstvé zelí. Vaříme 10–15 minut. Přidáme pasírovanou zeleninu, moučnou zavářku, papriku nakrájenou na nudličky, koření a dovaříme. Hotový boršč zahustíme sádlem s utřeným česnekem a petrželkou. Přivedeme do varu a odstavíme na 20–25 minut. Podáváme se smetanou, masem a zelenou natí.

Postup přípravy pampušek:

V teplém mléce necháme vzejít droždí, sůl, cukr a rostlinný olej. Přidáme mouku a vypracujeme těsto. Necháme těsto kynout. Vykynuté těsto rozdělíme na kousky asi o váze 25 g a vyválíme kuličky. Naklademe je na plech vytřený olejem a necháme ještě chvíli kynout. Pečeme při teplotě 180–210 °C.

Postup přípravy česnekové zálivky:

Do utřeného česneku přidáme sůl, rostlinný olej a kvas. Všechno rovnoměrně promícháme. Touto zálivkou poléváme čerstvě upečené pampušky. Pampušky se servírují horké.

Sdílet:

Další recepty:

Vareniky

Na začátek postního období uvaříme “Vareniky” Dnes je Popeleční středa, kterou se počíná čtyřiceti denní půst a končí se s ní Masopust. Abyste věděli, že půstu není třeba se bát,

Holubce

Dnes vaříme “Holubce” Ano, skutečně název pochází od slova Holub, kterého mohou tyto drobné závitky vzdáleně připomínat, mají být tak stejně jako on symbolem míru.  I proto je lze nalézt

Nenechte si nic ujít