Co budete potřebovat
- 300 g Uzeného masa
- 500g brambor
- 400 g čerstvého zelí
- 200 g tuku
- 50 g vepřového sádlavepřového sádla
- 1 ks řepy
- 1 ks mrkve
- 1 ks petržele
- 1 ks cibule
- 4 ks stroužky česneku
- 5 ks čerstvých rajčat
- 1 lžíce mouky
- 1 lžíce cukru
- 1/2 sklenice smetany
- šťáva z poloviny citronu
- kadeřavá petrželka
- mletý pepř
- červená paprika
- bobkový list
- Na pampušky:
- 80 g kvasu na česnekovou zálivku
- 20 g cukru
- 30 g rostlinného oleje
- 10 g droždí
- 3 ks stroužky česneku
- 3/4 skleničky mléka
A jak na to?
Tento recept popisuje přípravu boršče a pampušek s česnekovou zálivkou. Boršč je tradiční ukrajinské jídlo, které se připravuje z řepy, zelí, brambor, cibule, kořenové zeleniny a masa. Pampušky jsou druh nasládlého pečiva, které se často podávají s borščem. Lze je ale použít jako doplněk k jiným pokrmům.
Postup přípravy boršče:
Maso vaříme, dokud není měkké.
Očištěnou a umytou řepu nakrájíme na nudličky, posypeme solí a citronovou šťávou a vložíme do kastrolu nebo hluboké pánve. Přidáme tuk sebraný z masného vývaru, rajčatový protlak, cukr a dusíme do poloměkka. Kořenovou zeleninu a cibuli nakrájíme na nudličky a propasírujeme s tukem.
Vývar scedíme a přidáme na kousky nakrájené brambory. Přivedeme do varu a přidáme na nudličky nakrájené čerstvé zelí. Vaříme 10–15 minut. Přidáme pasírovanou zeleninu, moučnou zavářku, papriku nakrájenou na nudličky, koření a dovaříme. Hotový boršč zahustíme sádlem s utřeným česnekem a petrželkou. Přivedeme do varu a odstavíme na 20–25 minut. Podáváme se smetanou, masem a zelenou natí.
Postup přípravy pampušek:
V teplém mléce necháme vzejít droždí, sůl, cukr a rostlinný olej. Přidáme mouku a vypracujeme těsto. Necháme těsto kynout. Vykynuté těsto rozdělíme na kousky asi o váze 25 g a vyválíme kuličky. Naklademe je na plech vytřený olejem a necháme ještě chvíli kynout. Pečeme při teplotě 180–210 °C.
Postup přípravy česnekové zálivky:
Do utřeného česneku přidáme sůl, rostlinný olej a kvas. Všechno rovnoměrně promícháme. Touto zálivkou poléváme čerstvě upečené pampušky. Pampušky se servírují horké.
